Pages

  • RSS

26 Mayıs 2010

Çilekli Tart Pasta

IMG_1113

Baharı hatırlatan çilekle hazırladığım bu pastayı Sevgili Özlem'in (Mutfak Günlüğüm) Ye#55 Bahar Şenliği etkinliğine gönderiyorum.

Aynı zamanda Aynur'un (Papatya68) PASTALAR ve KEKLER etkinliğine de gönderiyor, kendisine daveti için teşekkür ediyorum.

Sevgili Özlem ve Sevgili Aynur'a kolaylıklar diliyorum..
Bahar Şenliği etkinliğine katılan tarifleri buradan,
Pastalar ve Kekler etkinliğine katılan tariflerii buradan takip edebilirsiniz.

Daha önce eklediğim pandispanya tabanlı çilekli tart tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Bu sefer pastanın tabanı için Sevgili Yeşil kivi'deki tartın taban kekini (biraz değişiklik yaparak) kullandım.

IMG_1099

Çilekli Tart Pasta
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1,5-2 kahve fincanı toz şeker
  • 1 türk kahve fincanı yoğurt (çok katı değil)
  • 1 türk kahve fincanı sıvıyağ (tam dolu değil)
  • 3 türk kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması için:
  • 1/2 lt süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1/2 çay bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 paket krem peynir(veya labne)
Üzeri için: 350-400 gr çilek
Hazırlanışı: Pastanın tabanı için keki hazırlanır.
Yumurta ve toz şeker 3-4 dk. mikserle yüksek devirde çırpılır. Sıvıyağ ve yoğurt eklenir, çırpılır. En son un, kabartma tozu ve vanilya elenerek eklenir. Yağlanmış tart kalıbına kek harcı dökülür. 160 derecede 20-25 dk. fazla kızartmadan pişirilir.

Bu arada kreması için öncelikle bir tencerede yumurta sarısı ve şeker çırpma teliyle çırpılır, un, nişasta eklenir, azar azar süt ilavesiyle karışım iyice çırpılır(eğer topak olursa blendırla çırpılabilir). Tencere ocağa alınır, sürekli çırpma teliyle çırpılarak pişirilir. Krema kaynadıktan sonra ocaktan alınır vanilya ve hindistan cevizi eklenir, karıştırılır. 2-3 dk sonra da krem peynir(labne) eklenir, çırpma teliyle iyice karıştırılır.

Fırından çıkan tart biraz ılık hale gelince kalıbından uygun bir servis tabağına ters çevrilir. Bu aşamada sütle hafifçe nemlendirebilirsiniz. Ortada oluşan boşluğa krema dökülür.

Üzerine çilekler dizilir, istenirse çileklerin üzerine tart jöle hazırlanıp dökülebilir. İsteğe göre file badem veya file fıstık serpilir.


Notlarım: Kremasını hazırlarken krem peynir(labne) yerine 1 kaşık tereyağı ekleyebilirsiniz, artan yumurta akını da kekinde kullanabilirsiniz.

Üzeri için tart jöle kullanılmayacaksa çileklerin kendini salmaması için servise yakın dizilmesinde fayda var.

Kremayı kekin üzerine dökmeden önce keki sütle hafifçe nemlendirebilirsiniz, daha lezzetli olur, özellikle kenar kısımalarını sütle hafifçe ıslatırsanız, bekleme aşamasında kenarları kurumaz.
Ayrıca mevsimine göre farklı meyvelerle de deneyebilirsiniz.



Bu tarifimi deneyenler;
Lezzeti Harikalar Mutfağı ~ Çilekli pastacıklar
Tuğba Mutfakta ~ Tart Kalıbında Çilekli Pasta

15 Mayıs 2010

Çikolatalı Mini Cheesecake

Bu tarifimi Sevgili Zehra'nın "Eya'da Cheesecake Şöleni" etkinliğine gönderiyorum, kendisine kolaylıklar diliyorum. Etkinliğe katılan tarifleri buradan görebilirsiniz.

Çikolatalı mini cheesecake tarifi Betty Crocker'dan. Orjinal görüntüyü elde edemesem de lezzeti güzeldi.

Malzemeler:
  • 300 gr yumuşamış krem peynir
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • 1/2 paket vanilya
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 bütün yumurta
  • 1 adet yumurta akı
  • 25-30 gr. bitter çikolata (benmari eritilmiş)
  • tabanı için; ezilmiş 12 ince çikolatalı gofret (ben evdeki kek parçalarını ufalayarak kullandım)
Hazırlanışı: Muffin kağıtları muffin kalıbına yerleştirilip, içlerine birer kaşık gofret, kek vs. kırıkları yerleştirilir, çay bardağının tersi ile bastırılır.
Büyük bir kasede krem peynir krema kıvamına gelene kadar mikserin orta hızında çırpılır. Toz şeker ve vanilya eklenir, kabarana kadar çırpılır. Kakao eklenir, çırpılır. Bütün yumurta ve yumurta beyazı eklenir, iyice karışana kadar çırpılır. Muffin kağıtlarının içine harç paylaştırılır. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 28-32 dk pişirilir. 15 dk tepside soğutulur, tepsiden alınıp 15 dk daha soğutmaya devam edilir. Daha sonra buzdolabında 1 saat veya iyice soğuyana kadar bekletilir.
Muffin kağıtları çıkarılır, üzerlerine çikolatalı sos ve birer tane frambuaz yerleştirilir, servise kadar buzdolabında bekletilir.
Not: Benim muffin kalıplarım biraz küçüktü 14 adet mini cheesecake çıktı ve üzeri için böğürtlen reçeli ve böğürtlen taneleri kullandım.

02 Mayıs 2010

Çilekli ananaslı tatlı & Böğürtlenli çikolatalı pasta

Bu iki tatlıyı Sevgili Deniz'in(kalpkurabiye) düzenlediği "YE# 54 ŞIMARTAN MEYVELİ TATLAR ETKİNLİĞİ" ne gönderiyorum, kendisine kolaylıklar diliyorum. Etkinliğe katılan tarifleri buradan takip edebilirsiniz.

Çilekli ananaslı tatlı

Bol meyveli, hafif bir tatlı...

Borcama bir sıra kedi dili bisküvisi dizilir, sütle hafifçe ıslatılır. Üzerine doğranmış çilek ve ananas yerleştirilir, hindistan cevizi serpilir. Krema yayılır, soğumaya bırakılır. Üzeri rendelenmiş beyaz çikolata ve çileklerle süslenir.
Kreması için: 3 su bardağı süt, 2 kaşık un, 1 kaşık nişasta, 4 kaşık şekerle bir krema hazırladım, ocaktan inince vanilya ve beyaz çikolata(20 gr. vardı onu ekledim, miktarı artırabilirsiniz) ekledim.


~~~~~~~~~~~~
Böğürtlenli çikolatalı pasta

Kakaolu pandispanya(pandispanya katlarını süt veya vişne şurubu ile ıslatabilirsiniz), ara katında yarım ölçü vanilyalı krema ile birlikte böğürtlen, beyaz ve bitter çikolata parçaları, pastanın dışında ise yine yarım ölçü çikolatalı krema.