Pages

  • RSS

25 Kasım 2008

Çikolatalı Rulo Kekli Kümbet Pasta


Deneme amaçlı yaptığım bu pasta beklediğimden daha lezzetli olunca paylaşmak istedim. Sevgili Zinnur'un harika görünümlü pastasından yola çıkarak hazırladığım pasta için malzemelerim az gelince küçük bir pasta oldu. Hem pratik hem de lezzetli olan bu pastayı bir dahaki sefere ölçülerini artırarak yapmayı düşünüyorum. Aşağıya malzemeleri benim kullandığım ölçülerde yazıyorum.
Malzemeler:
Hazırlanışı: Öncelikle çukur bir kaseye streç film kenarlardan sarkacak şekilde serilir. Rulo kek 1 cm. kalınlığında dilimlenerek streç film serilmiş kasenin tabanına ve kenarlarına yerleştirilir(baştada belirttiğim gibi benimkisi az geldi).
Puding bir tencerede sütle pişirilir. Karıştırarak ilk sıcaklığı çıkıp biraz ılıklaşınca, içine tane fıstık ve vişne eklenir, karıştırılır. Kaseye kek dilimlerinin üzerine dikkatli bir şekilde boşaltılır. Kalan kek dilimleri üzerine yerleştirilir, streç film kapatılır. Dolapta 1 gece dinlendirilir. Ertesi gün servis tabağına ters çevrilir, streç film çıkarılır. Üzeri isteğe göre süslenir.

Notlarım: *Bu ölçüler çekirdek ailemize kafi gelmekle birlikte bir dahaki sefere hem rulo keki hem de pudingi iki paket kullanmayı düşünüyorum.
*Pudingin kıvamı bu pasta için çok uygun oldu, eğer vişne tadını daha yoğun almak isterseniz ekstra vişne eklemenizi öneririm, zira pudingin içindeki vişneler çok belirgin değil. Ayrıca içine eklediğim tane yeşil fıstıklar çok güzel bir lezzet kattı.

20 Kasım 2008

Haftasonu ve Bisküvili Pastalarım

Haftasonu bir saat içinde karar verilip kızkardeşlerin toplandığı çay saati ve Ayşe'nin bu kısa süre içinde hazırladıkları. Tarifler sorulunca abla senin siten varken başka nerden olabilir cevabı alınınca yüzdeki tebessümler:)

Menümüzdekiler:
* portakallı, havuçlu, damla çikolatalı kek (Ayşe kekin ince olmasının evde sadece yarım paket kabartma tozu kaldığı için olduğunu söyledi)



* yeşil fıstıklı un kurabiyesi (Ayşe bu kurabiyeleri o kadar sık yapıyormuşki işyerinde adı Ayşe'nin kurabiyesi olmuş:))
* Köfter(cevizli sucuk) ve cevizli beyaz helva


~~~~~~~~~~~~~~~~

Bisküvili Pastalar

Zaman zaman çocuklar çok sevdiği ve de pratik olduğu için çeşitli şekillerde bisküvili pastalar yapıyorum.

Malzemeler: 1 lt. süt, 1 su bardağı un, 1 su bardağı şeker ile karıştırılarak pişirilir. Ocaktan inince içine bir tutam hindistan cevizi rendesi(isterseniz yerine vanilya ekleyebilirsiniz) ve 1 kaşık tereyağ eklenir.
Kullanılacak kap sudan geçirilip bir miktar muhallebi dökülür, üzerine 1 kat kakaolu petibör bisküvi(10 adet kullandım), tekrar muhallebi, üzerine 1 kat sade petibör bisküvi(10 adet kullandım), tekrar muhallebi ve son kat olarak kakaolu petibör bisküvi(10 adet kullandım) dizilir ve üzerine kalan muhallebi yayılır. Soğumaya bırakılır. Üzeri istenilen şekilde süslenir. Ben üzerine hindistancevizi rendesi serptim, onun da üzerine kakao eledim. Soğuk servis edilir.

~~~~~~~~~~~~~~
Bu pastanın tarifini ise maalesef kaydetmemişim, ama çok lezzetli olduğunu hatırlıyorum. Ara katlardaki çikolata sosu ayrı bir lezzet kattı.
Kakaolu petibör bisküvi üzerine hazırladığım çikolata sostan döküp üzerine beyaz krema ya da vanilyalı puding, tekrar kakaolu bisküvi-çikolata sos-beyaz krema ile hazırlamıştım.

14 Kasım 2008

Muzlu, Tiramisu-Kahve Aromalı Kuplar


Yemek dergisinin verdiği Kenton Tiramisu-Kahve Aromalı Pudingle ne yapabilirim diye düşünürken bu pratik ve nefis kuplar çıktı ortaya...

Malzemeler:

Çikolata sosu için: 1 su bardağı su-süt karışımı, 1 kaşık mısır nişastası(silmenin biraz üstü), 2 kaşık kakao, 3-4 kaşık toz şeker
Sos için olan tüm malzeme küçük bir tencerede karıştırarak pişirilir, ocaktan alınca 1 çay kaşığı tereyağ eklenir, karıştırılır.
Hazırlanışı: Kedi dili biskiviler küçük küçük(4 veya 5 parçaya) kesilir. Muz küp küp doğranır(ben muzu önce uzunlamasına 4 e kestim).
Puding sütle pişirilir. İçine doğranmış kedi dili bisküviler ve muz karıştırılır, kuplara paylaştırılır. Ben de 7 tane çıktı.
Üzeri için çikolata sos hazırlanır, ara ara karıştırarak ılık hale getirilir, kupların üzerine paylaştırılır. Üzeri istenildiği şekilde süslenir.
Notlarım: *Çikolata sosunu evdekiler az buldu, siz de daha fazla olsun isterseniz miktarını artırmanızı öneririm. İstenirse ara katlarda da sos kullanabilir, bu durumda ölçüleri artırmak gerekmektedir.
Çikolata sosu için Dr Oetker'in kakaosunu kullandım ve çok memnun kaldım.
**Alternatif olarak vanilyalı pudingle(pudinge kahve eklenebilir) de güzel olacağını düşünüyorum. İsteğe bağlı olarak hindistancevizi, muz, damla çikolata, kestane vs. (bu saydıklarımdan damak tadınıza göre ekleme yapabilirsiniz) eklenebilir.

ilgili bağlantılar;
* kupta meyveli pasta
* çilekli hindistan cevizli kuplar
* kabaklı ve sakızlı muhallebi

06 Kasım 2008

Bahçıvan Kurabiyesi



Bu tuzlu kurabiyeleri Sevgili Saliha'nın(binbirçeşni) sitesinde görmüştüm, yarım ölçü denediğim kurabiyeler nefis olmuştu. Ayrıca bu tuzlu kurabiyeleri hazırlarken hamuru çok güzel toparlanıp, hiç sorun çıkarmadı, böylece tuzlu kurabiye arşivime bir tane daha eklenmiş oldu:)



BAHÇIVAN KURABİYESİ

Malzemeler:
  • 150 gr. yumuşak margarin (tereyağı kullandım)
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
  • Yarım demet ince doğranmış maydanoz
  • Yarım demet ince doğranmış dereotu
  • 5-6 adet ince doğranmış taze soğan
  • 2 adet yumurta(bir tanesinin sarısı üzerine)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2-2,5 su bardağı un (Tarifte 3-3,5 su bardağı verilmiş ama Saliha'nın dediği gibi unu kontrollü eklemekte fayda var.) ***
Hazırlanışı:

  1. Yumuşamış yağ, 1 bütün yumurta, 1 yumurta akı ve kaşar peyniri rendesi karıştırılır. 
  2. Önce 2 su bardağı un ve kabartma tozu eklenir ve yumuşak bir hamur elde edilir.
  3. Doğranmış taze soğan, dereotu, maydanoz da eklenir ve tekrar yoğrulur. 
  4. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
  5.  Hamurun kıvamı oldukça yumuşak olmalı. 
  6. Kurabiye kalıpları ile kesilip fırın tepsisine dizilir.
  7. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, 175 derecede ısınmış fırında üzeri hafif kızarana kadar 15-20 dk. pişirilir.

Afiyet Olsun...

Notlarım: Ben dondurucuya koyduğum yeşillikleri kullandım, kurabiyelerin bir kısmını da oğlum için sade hazırladım.
***Yarım ölçü için 1 su bardağı un kullandım, az daha eklenebilirdi. Zaten kurabiyeleri yaptıktan sonra kabartma tozu paketinin arkasında hemen hemen aynı tarifi farklı bir isimle gördüm, orda da tam ölçü için 2,5 su bardağı un kullanılmıştı.
ilgili bağlantılar;
* Peynirli Dereotlu Poğaça
* hardallı peynirli çubuklar