Pages

  • RSS

27 Haziran 2008

Cupcake Festivali&Kakaolu Fındıklı Cupcake






Bu ayki Yaman Etkinlikler'in konusu "Cupcake Festivali", ev sahibesi de Sevgili Hayatın Tatları-Zerrin. Etkinliğe katılan cupcakeleri görmek için buraya tıklayınız.
Çeşit çeşit renk renk cupcakelerin hazırlandığı bu festivalde ben de kakaolu fındıklı cupcakeler hazırladım. Daha önce tarifini verdiğim kakaolu topkeklere bu sefer dövülmüş fındık ekledim, ayrıca 2 yumurtam kalmıştı ve 1 kaşık da yoğurt ekleyerek kek harcını hazırladım. Cupcakeleri süslemek için krema pişirmeyi düşünmüştüm, sonra kolaya kaçıp pek tercih etmesem de krem şanti kullandım. Şantiyi her aşamasında dolapta bekletmeme rağmen resim çekme aşamasında sıcağın etkisiyle yumuşadılar ve kimisinde drajelerin boyası çıktı. Şantinin bir kısmına toz yeşil fıstık, bir kısmına granüle kahve ekledim. Aslında crem oleyi labneyle karıştırdığım bir kremam vardı o krema daha çok yakışırdı diye düşünüyorum. (Süslemeler için alternatif krema tarifi olanlar paylaşırlarsa sevinirim).







Herşeye rağmen benim için güzel bir deneyim oldu, kendi çapında küçük birer pastacık olduklarını düşünüyorum ve bu konuyu seçtiği için Zerrin'e çok teşekkür ediyorum, kendisine cupcake festivalinde kolaylıklar diliyorum ve takip etmek için sayfasını ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum...





Pişirdiğim topkeklerin süslemesini ancak ertesi gün yapabildim. Topkeklerin orta kısımlarını bıçakla oyarak çıkardım, bu şekilde krema sürmesi daha kolay oldu. (Bu boşluklara kuruyemişle veya damla çikolatayla karıştırılmış kremanın da yakışacağını düşünüyorum).
Süslemelerde renkli draje, file badem, file fıstık, toz fıstık, çikolata rendesi kullandım. Damla çikolata, minik doğranmış kuru meyve parçaları, taze meyveler vs. kullanılabilir diye düşünüyorum.

25 Haziran 2008

Rulo Milföy Börek & Mercimek Köftesi

Rulo Milföy Börek


Milföy paketinin içinden çıkan ikili milföyler ayrılmadan tezgah üzerinde yumuşamaya bırakılır. Hafifçe yumuşayan milföyler unlanarak enine ve boyuna biraz büyütülür. Uzunlamasına ikiye kesilir, uzun kenarına iç harç yayılır, rulo şeklinde sarılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür, 200 derecede ısınmış fırında pişirilir. Piştikten sonra ilk sıcaklığı çıkınca ikiye veya üçe kesilir. Böreklerde iç harç olarak kıymalı patatesli iç harç kullandım.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mercimek Köftesi


Malzemeler:
  • 2 çay bardağı kırmızı mercimek
  • 1,5 çay bardağı ince bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı acı-tatlı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2-3 dal taze soğan
  • 1/2 limonun suyu
  • nar ekşisi
  • 1/3 demet maydanoz
  • tuz, karabiber, kimyon

Hazırlanışı: Kırmızı mercimekler ayıklanır, yıkanır, 4 çay bardağı su ile iyice haşlanır (bu aşamada mercimek pişmemiş ve suyunu çekmişse çok az su eklenir), ince bulgur eklenir, tencerenin kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakılır.

Rendelenmiş kuru soğan zeytinyağında kavrulur, salçalar eklenir, birkaç dk daha kavrulur, ocaktan alınır, içine tuz, karabiber, kimyon eklenir, karıştırılır.

Demlenen mercimek-bulgur karışımına soğanlı-salçalı karışım sıcakken eklenir, 1-2 kaşık zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi eklenir, önce kaşıkla karıştırılır, daha sonra elle yoğrulur, ince doğranmış yeşillikler eklenir, karıştırılır, köfte şekli verilir, yeşillik ve limonla servis edilir.
Not: Bu ölçülerle resimdeki kadar mercimek köfte çıktı.

21 Haziran 2008

Çilekli Kolay Pasta



Bu pasta için pandispanyayı pişirip katlara kesmeniz gerekmiyor. Tepside pişirilen pandispanyanın üzerine krema, onun da üzerine çilek dilimleri ve jöleyle hazırlanıyor. Kolay, hafif ve lezzetli ve çok porsiyonlu bir pasta çıkıyor ortaya...


Geçen hafta götürdüğüm bahçe keyfimizde beğenilen ve tarifi istenen bir pasta oldu. Dikdörtgen borcamda kekini pişirip, üzerine kremasını yaydım. Sonra borcamla taşımanın zor olacağını düşünüp, kapaklı tepsime aktardım, üzerine çilek dilimlerini dizdim ve tart jölesi ile kapladım.


Çilekli Kolay Pasta
Malzemeler: (Dikdörtgen borcamda hazırladım)

Pandispanyası için:
  • 4 adet yumurta
  • 1,5 çay bardağı toz şeker (çok şekerli seviyorsanız miktarını artırabilirsiniz)
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ 
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 3 çay bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kaşık limon suyu
  • 1 paket vanilya (ben eklemedim, ama dilerseniz ekleyebilirsiniz)
Hazırlanışı:

  1. Yumurta ve şeker mikserin en yüksek devrinde 4-5 dk. çırpılır. (Bir çay bardağının yarısına kadar önce yağ koyup üzerini sütle tamamladım. ) 
  2. Süt ve yağ eklenir, çırparak karıştırılır. 
  3. Elenerek un ve kabartma tozu eklenir, mikserin en düşük devrinde karıştırılır. 
  4. En son limon suyu eklenir ve karıştırılır. 
  5. Yağlanıp unlanmış dikdörtgen borcama karışım dökülür. 
  6. 170 derecede ısınmış fırında 15-20 dk. hafif pembeleşene dek pişirilir.



Krema için:
***Bu pasta için kullandığım labneli krema tarifini yazının sonuna ekledim, labneli kremaları seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim...
  • 4,5 bardak süt 
  • 1 çay bardağı nişasta 
  • 1/2 çay bardağı un 
  • 1 yumurta, 
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
Krema için;
  1.  tereyağı ve vanilya hariç tüm malzemeyi karıştırarak ocakta pişirdim. 
  2. Ocaktan inince 1 kaşık tereyağ ve 1 paket vanilya ekleyip çırpma teliyle karıştırdım. 
  3. Pişen kekin üzerine kremayı yaydım.
  4. Kremayı hazırlarken aslında 750 ml sütle başlamıştım, kıvamı bana koyu geldiği için üzerine süt ekledim ve 4,5 su bardağı süt gitti. 
  5. Krema soğuyunca üzerine çilekleri yuvarlak dilimleyerek dizdim, üzerine 1,5 paket tart jöleyi hazırlayarak hızlı hareketlerle fazla soğumasına izin vermeden tüm yüzeyi kapladım. 
  6. Bu sırada tenceredeki jöle donmaya başlarsa hafifçe ısıtabilirsiniz. 



Afiyet Olsun...


Not: *Pasta bir gece dolapta dinlenince çok daha lezzetli oluyor ve pandispanyası ıslatmaya gerek kalmadan yumuşuyor.
*Ben birdahaki yaptığımda (labneli kremaları sevdiğim için) kremasına labne peyniri de eklemeyi düşünüyorum. Bu pastada sevdiğiniz bir krema çeşidini pişirebilirsiniz, 3,5 -4 bardak sütle hazırlanan krema miktar olarak iyi geliyor.
*Pandispanyasına ince çekilmiş ceviz, fındık veya badem ekleyerek farklı bir tat elde edilebilir diye düşünüyorum.
* Çilek yerine başka mevsim meyveleri de kullanılabilir.
* Ayrıca alttaki pandispanya yerine sütle ıslatılmış kedidili veya hazır pandispanya da (kalıbın ölçülerinde kesilerek ve ıslatılarak) kullanılabilir diye düşünüyorum.  
(Ben tart jöleye kırmızı renk vermesi için çilek ve vişne reçellerini süzerek suyla karıştırıp kullandım(vişne reçelinin suyu görüntü açısından daha güzel oluyor), bunun yerine isterseniz kırmızı renkli meyve suyu veya Kenton'un çilekli bitkisel jölesini kullanabilirsiniz.)
Not : Fotoğraflar farklı zamanlarda yaptığım pastaların fotosu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ekleme(Mayıs 2011)

Bu sefer kreması için labneli bir krema hazırladım, yiyenler çok beğendi.
Kreması için: 
  • 750 ml. süt 
  • 3 çorba kaşığı (tepeleme) un 
  • 1,5 çorba kaşığı (tepeleme) nişasta 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker, 
  • 1 adet büyük yumurta (küçükse 2 tane), 
  • 1 paket vanilya, 
  • 1 paket (200 gr) labne peyniri.
Kremanın yapılışı: Kreması için önce tencereye yumurta ve şeker koyulur ve çırpma teliyle çırpılır, üzerine un+nişasta karışımı eklenir, çırpılır, azar azar süt eklenerek çırpmaya devam edilir ve tencere ocağa alınır, sürekli çırpma teliyle karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Kaynayınca ocaktan alınır, vanilya eklenir, karıştırılır. 3-4 dk sonra da labne peyniri eklenir, çırpma teliyle iyice karıştırılır.

Tatlının çilekli kısmı için kendime not : Bu kısım biraz sıkıntılı oldu, çilek reçelinin suyunu kullanmıştım, görüntü bulanık olunca eklemeler yaptım, koyulaşma olmadı, en son 1 paket daha tart jölesi ekledim, kullandığım ölçüler aşağıdaki şekilde. Vişne reçelinin suyu daha iyi sonuç veriyor.10 adet çilek ve 4-5 vişneyi 1-2 kaşık şekerle rondoda çektim, 1/2 çay bardağı çilek reçeli suyu, 1/2 çay bardağı vişne reçeli suyu, 2 tatlı kaşığı toz şeker, 5 çay bardağı su, 2 çay kaşığı nişasta, 3 paket tart jölesi.
Tatlının üzeri için yaklaşık 1/2 kg çilek kullandım.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bir süredir yapmayı düşündüğüm bu tarz bir pastanın benzerini geçen ay gittiğimiz Hatice Ablada yemiştik(aşağıdaki resim). Fırın tepsisinde pişirmiş, üzerine krema, onun da üzerine çilek ve damla çikolata serpmişti. Pandispanyasında 1/2 bardak yağ vardı ve piştikten sonra üzerine 1 bardak soğuk sütle ıslatılıyordu. Ben yağ oranını azalttım, yerine süt ekledim ve piştikten sonra ıslatmadım.


ilgili bağlantılar;
* çilekli pasta (turta-pasta)
* çilekli yeşil turta
* çilekli pasta
* Bahçe keyfi ve Uludağ

19 Haziran 2008

Bahçe keyfi ve Uludağ



Geçen hafta Güzin teyzenin bahçesine misafir olduk, çocuklar birbirlerine doyamayınca bahçe keyfimize ertesi gün kaldığımız yerden devam ettik.

Menümüzdekiler;

* Zeyinyağlı taze fasulye



* Humus

* Patlıcan salatası


* Mısır salatası
Mısır, közlenmiş kırmızı biber, minik küp küp doğranmış salatalık turşusu, konserve mantar, kavanozda dilim yeşil zeytin(pizza ve salatalar için olanlardan), taze soğan, dereotu, maydanoz(çok ince kıyılmış), zeytinyağı, çok az sirke ve tuz, istenirse pul biber. Hepsi karıştırılır. Kullanılan malzemeler isteğe bağlı olarak eklenir veya çıkartılabilir.


* Fatma'nın ellerinden nefis Kısır
Hazırlarken dikkatimi çeken salçayı çiğ olarak değil de yağla kavurarak eklemesiydi.




* Köfte


* Annemin yapıp getirdiği Su Böreği



* Peynirli ve ıspanaklı börek (hazır)


* Fıstıklı ve sade acıbadem kurabiyeleri (hazır)
* İçi cevizli dışı hindistan cevizli kurabiyeler


* Frambuazlı ananaslı pasta(hazır)



* Ve benim yapıp götürdüğüm Çilekli Kolay Pasta


~~~~~~~~~~~~


Hafta sonu da Bursa'daydık. Pazar sabahı kahvaltımızı Uludağ'da yaptık. Uludağ aşağılara göre daha serin oluyor.


* Şeyma'nın yaptığı Arap Dudağı Keki



*Betül'ün yaptığı milföy pastaları






Ayrıca Bursa gezisiyle sitemin sıkı bir takipçisinin olduğunu öğrenmek çok mutlu etti beni:)

10 Haziran 2008

peynirli poğaça & mayalı poğaça

Aslında bu etkinlik için yapmayı düşündüğüm tarifler vardı ama olmadı, etkinliğin son günü gelmiş, ben de arşivde bekleyen bu tarifle katılıyorum. Sevgili papatya68'e daveti için teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyorum...

Peynirli Poğaça (Lezzet --Şubat 2006)

Malzemeler:

  • 100 gr margarin (tereyağı kullanıyorum)
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ (zeytinyağı kullanıyorum)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 2,5- 3 su bardağı un (tarifte 3 bardak yazıyordu, 2,5 bardak un yeterli geldi)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı limon suyu (tarifte yoktu ben ekledim)

İç malzeme için: 1 su bardağı beyaz peynir, yarım demet kıyılmış dereotu(ben maydanoz kullandım)

Hazırlanışı: Un ve kabartma tozunu hamur yoğurma kabına eleyin(önce 2 bardak unla başlayın, azar azar un ekleyerek yoğurun). Unun ortasını havuz gibi açın, yumurta, oda ısısında yumuşamış tereyağı, zeytinyağı ve yoğurdu ekleyin, önce sıvıları karıştırıp kenarlardan un alarak yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.

İç malzeme için peynir ve dereotunu karıştırın.

Hamuru eşit bezelere ayırın, her birinin içine peynirli iç malzemeden doldurup, yuvarlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin, üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlanmış fırında pişirin.

Notlarım: Tarifte hamurun içine kullanmak için tuzdan, üzeri için de yumurtadan bahsetmiyordu, ben hamuruna 1 çay kaşığı (silme) kullandım, az geldi, üzeri için de hamuruna kullandığım yumurtanın sarısının bir kısmını ayırıp kullandım.
Alternatif olarak derginin başka bir sayısında aynı tarifte iç harç olarak haşlanıp ezilmiş patatesle karıştırılmış otlu peynir kullanılmış ve poğaçaların dışı yumurta sarısı ve bolca susama bulanmıştı.

~~~~~~~~~~~~

Mayalı Poğaça


Bu poğaçaları da kızkardeşim Ayşe yapmıştı ve çok lezzetliydi, tarifin orjinali burda. Ayşe'nin yaptığı değişiklikleri parantez içinde yazarak tarifi tekrar ekliyorum.

Malzemeler:
  • 1-1,5 bardak süt (1,5 bardak süt)
  • yarım bardak sıvıyağ
  • 1 yumurta beyazı içine sarısı üstüne
  • 1 paket dr oetker maya (2 tatlı kaşığı yuva marka kuru maya)
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • alabildiği kadar un(yumuşak bir hamur olacak) (4-5 bardak un)

Hazırlanışı: Hamur malzemeleri karıştırılır. Yoğrulan kapta sıcak bir yerde 2 saat kadar bekletilir, (3-4 saat beklettim) sonra poğaça şekli verilir tepsiye yerleştirilir, o şekilde de 15 dakika bekletilir, yumurta sarısı sürülür, 200 derecede pişirilir.
Esra'nın notu: paket yağda güzel oluyormuş ama annem dokunmasın diye sıvıyağ koyuyormuş.

Diger poğaça tarifleri:

* Peynirli Dereotlu Poğaça
* galeta unlu poğaça
* mayalı poğaça
* annemin poğaçası

07 Haziran 2008

Havuçlu toplar--PDÇS24



Havuçlu topları Sevgili Tuğba'nın ev sahipliğini yaptığı P.D.Ç.S. 24 etkinliğine gönderiyorum, kendisine davetinden ötürü teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyorum.


Havuçlu Toplar
Malzemeler:
  • 1/2 kg. havuç
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı su
  • petibör bisküvi (yarım ölçü için 10 adet bisküvi yeterli geldi)
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 1/2 su bardağı ceviz (miktarı artırabilirsiniz)
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • Topları bulamak için hindistan cevizi
Hazırlanışı:

  1. Havuçlar rendenin ince yeriyle rendelenir.
  2.  Şeker ve su ilavesiyle kapağı kapalı olarak kısık ateşte havuçlar iyice pişirilir. Ilıklaşınca tereyağ ve tarçın eklenir, karıştırılır.
  3.  Rondoda un şeklinde çekilmiş bisküvi ve dövülmüş cevizler de eklenerek yoğrulur. 
  4. Fındıktan biraz büyük parçalar alınır, yuvarlanır, hindistan cevizi içinde yuvarlanır. 
  5. Servis tabağına alınır, istenirse üzerlerine kürdan batırılabilir.


Afiyet Olsun...


Not: Havuçlu toplarla ilgili bir kaç denemem olmuştu, bisküvi kokusu geliyordu, bir arkadaşımın tarçın miktarını artırma önerisiyle bu koku kayboldu, bu sefer çok lezzetli toplar oldu. Ben bir dahaki sefere içine hindistan cevizi rendesi de eklemeyi düşünüyorum. Ayrıca portakallı bisküvinin de yakışacağını düşünüyorum.   
**Dr Oetker sos paketi üzerinde gördüğüm tarifte havuçlu topların beyaz çikolata sosuna bulanarak servis edilmesi öneriliyordu.



ilgili bağlantılar;
*çikolatalı elmalı toplar

06 Haziran 2008

kahvaltı şenliği

Kahvaltı alternatifleri düşündüğüm bir sırada Sevgili Özlem'in kahvaltı şenliği etkinliği başlattığına dair daveti geldi. O zaman daha çok var diye düşündüğüm etkinliğin sonuna gelmişiz, ben de arşivdeki resimlerden de faydalanarak bizdeki çeşitlerden bir kaçını yazmak istedim. Sevgili Özlem'e kolay gelsin diyorum ve bu güzel kahvaltı arşivi için sayfasını ziyaret etmenizi öneriyorum...


Yumurtasız Menemen
Sivri biberler yıkandıktan sonra doğranır, zeytinyağında ara sıra karıştırılarak kavrulur, daha sonra küp doğranmış domatesler eklenir, yumuşayana kadar pişirilir, tuz eklenir, karıştırılır. İstenirse ocaktan almadan kaşar peyniri rendesi eklenir, karıştırılır. Kaşarlı da çok lezzetli oluyor.
Not: Sivri biberler biraz acı olursa ve domates oranı da biberlerden daha fazla olursa çok daha lezzetli oluyor.



Dilimlenmiş domates ve salatalık tabağı, yanında maydanozla birlikte...




Beyaz peynir dilimlendikten sonra küp küp kesilir ve ince doğranmış maydanoza bulanır, tavsiye ederim..




Çıtır çıtır simitler...







Pratik Pizza: Fırından alınan ekmek hamuru yağlanmış (altına galeta unu da serpebilirsiniz) veya fırın poşeti (yanlarından kesip tepsiye yerleştirebilirsiniz)serilmiş fırın tepsisine yayılır. Üzeri için kullanacağınız malzemeler(sucuk, kaşar peyniri, sivri biber, mantar, mısır, domates, yeşil ve siyah zeytin vs.) doğranır, sosu ile birlikte bir kapta karıştırılır, tepsiye yayılan hamur üzerine eşit bir şekilde dağıtılır, pişirilir. Fırından almadan üstüne tekrar kaşar rendesi serpebilirsiniz.






Annemin yaptığı çilek reçeli (1-1 ölçüyle ve 15-20 dk kaynatarak hazırlamış, kıvamı bal gibi olmuyor)
Çilekler ayıklanır, yıkanır, tencereye bir sıra çilek bir sıra şeker olmak üzere yerleştirilir. 1 gece bu şekilde bekletilir. (annem bazen bekletmeden de yapıyormuş)

Kısık ateşte şeker eriyene kadar yarım saat kadar kaynatılır, arada kenardan kenardan hafifçe çilekleri ezmeden karıştırılır. Kaynadıktan sonra 15-20 dk daha kaynatılır, ocaktan almadan bir kaç dk önce limon suyu eklenir. Annem 2 kg çileğe 1 çorba kaşığı limon suyu ekliyormuş.,
Annem bu şekilde pişirdiği reçelin hiç şekerlenmediğini söyledi.



Kahvaltılık sıcak kanepe; (ekleme~10.6.2008)



Suphiye ablanın yaptığı nefis kanepeler:
Tost ekmeklerinin üzerine önce 1 yumurta+beyaz peynir+maydanoz karışımından sürülür, üzerlerine sırayla 4 er dilim sucuk, kaşar dilimi, domates ve biber dilimi ve minik tereyağ parçaları yerleştirilir. Fırın ızgarasında pişirilir.


**Ayrıca yumurtayı haşlayıp elma dilimi şeklinde dilimledikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirip, limon sıkabilir, pul biber serpebilirsiniz.

**Siyah zeytinin üzerine yine zeytinyağı gezdirip, limon sıkabilir, pul biber ve kekik serpebilirsiniz.


elmalı, portakallı, bademli muffin (linke tıklayarak tarifine ulaşabilirsiniz)


patatesli dilim börek (linke tıklayarak tarifine ulaşabilirsiniz)