Pages

  • RSS

24 Mayıs 2007

beyaz çikolatalı böğürtlenli pasta

Bu pastayı özellikle beyaz çikolatalı kreması için yayınlamak istedim. Pastanın etrafına dizdiğim kedidillerini Sevgili Burcu'nun sitesinde gördüğüm gibi şekillendirdim, ancak evdeki kedidilleri tahminimden az çıkınca istediğim görüntüyü yakalayamadım, küçük ve kısa bir pasta oldu. Kreması için Sofra dergisinin Mayıs 2007 sayısındaki beyaz çikolatalı kremayı kullandım.
Kreması için:
  • 1,5 su bardağı süt

  • 4 çorba kaşığı şeker

  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası

  • 3 adet yumurta sarısı (ben 1 adet yumurta sarısı kullandım)

  • 75 gr. beyaz çikolata (ben 80 gr. lık paketin bir kısmını üzeri için ayırıp kalanını kullandım)
Hazırlanışı: Sütü ısıtın. Başka bir kasede yumurta sarısı, şeker ve nişastayı karıştırın. Sıcak sütten birkaç kaşık alıp bu karışıma ekleyin, şeker ve nişasta tam olarak eriyince karışımı ocaktaki süte ekleyin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamında pişirin. Ocaktan alıp, küçük parçalar halinde kesilmiş çikolatayı ekleyin.Kremayı kabuk bağlamaması için arada bir çırpın.
Kalıbın çevresine sulandırılmış reçel suyu ile ıslattığım kedi dillerini dizdim. Tabana 1 kat kedi dili dizip, sulandırılmış reçel ile ıslattım. Üzerine beyaz çikolatalı kremadan yayıp, dilimlenmiş muz ve böğürtlen taneleri dizdim. Tekrar kedi dili dizip, üzerini kremayı yaydım. Üzerini beyaz çikolata rendesi ve hindistan cevizi serpip, böğürtlen taneleri ile süsledim.
Not: Pasta için 18 cm lik çember kullandım, bu ölçülere krema miktarı iyi geldi.

18 Mayıs 2007

2 Tatlı 1 Tuzlu Kurabiye (Ye#22 Kurabiyeler Etkinliği)

Bu ayki etkinliğin konusu kurabiye ve evsahibi Sevgili Hülya. Etkinlik için iki tatlı bir de tuzlu kurabiyem var.
İlki Antep fıstığının nefis bir lezzet kattığı Antep fıstıklı un kurabiyesi,
ikincisi acılı, ağızda dağılan tuzlu bir kurabiye olan Hardallı peynirli çubuklar,
üçüncüsü ise benim tasarladığım tatlı bir kurabiye, irmikli kurabiye hamuru ve içinde limon aramalı bir krema ile nefis bir kurabiye, irmikli limon muhallebili kurabiye...

Ayşe Tüter'in mutfağından dergisinde gördüğüm bu kurabiyeleri yarım ölçü yaptım. Tarifteki un miktarı bana fazla geldiği için azalttım, kendi yaptığım ölçülerle tarifi yazıyorum. İsterseniz ölçüleri artırabilirsiniz.

Antep fıstıklı un kurabiyesi (yeşil fıstıklı un kurabiyesi)
Malzemeler:
  • 125 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
  • 2-3 kaşık pudra şekeri
  • 1 çay bardağı yeşil toz fıstık
  • 2,5-3 çay bardağı un
Hazırlanışı: yağ ve şekeri cam kasede mikserin yüksek devrinde 5 dk çırptım(asıl tarifte mikserle 15 dk çırpıp, beyazlatın diyordu). Un ve fıstığı ekleyip yoğurun, un miktarı az gelirse ilave edin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın, şekil verip 150-160 °C de fazla pembeleşmeden kurutulur. İstenirse pudra şekeri serpilebilir.


Not: Ben kurabiyelerin yarısını toz fıstıkla yarısını da tatlılarda kullanılan boz fıstıkla yaptım. Boz fıstıkla yaptıklarım hem renk hem de lezzet açısından çok daha nefis oldu. Bulabilirseniz mutlaka boz fıstıkla deneyin.


Hardallı peynirli çubuklar
Sofra dergisinin Mayıs 2007 sayısından denediğim bir tarif. İçindeki hardalla değişik, ağızda dağılan bir tuzlu oldu.

Hardallı Peynirli Çubuklar
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta
  • 100 gr. kaşar peyniri
  • 3 çay kaşığı hardal
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı acı pulbiber(silme çorba kaşığı kullandığım halde acılık hissediliyordu)
  • aldığı kadar un (2 su bardağına yakın), tuz
Hazırlanışı: Bir kapta rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta sarısı, hardal, yumuşamış tereyağı, pulbiber, tuz ve aldığı kadar un ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Unlu tezgahta hamur açılarak istenilen şekilde kesilir(ben kare kare kestim). Üzerine yumurta akı sürülür(ben ayrıca üzerlerine çatalla çizdim), yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180-200 °C de 15-20 dk pişirilir.


******************



Üçüncü kurabiyemiz de bana ait bir tarif.
Hamuruna irmik ekleyip, içine de limonlu krema hazırladığım bu kurabiyeler çok lezzetli oldu...

İrmikli limon muhallebili kurabiye 
Malzemeler: Hamuru için:
  • 125 gr. oda sıcaklığında tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ(ben zeytinyağı kullanıyorum)
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı irmik
  • kabartma tozu
  • aldığı kadar un
Muhallebisi için: 2-2,5 çay bardağı süt, 2 çorba kaşığı nişasta, 3 çorba kaşığı şeker, 1 limon suyu ve kabuğunun rendesi

Hazırlanışı: Önce muhallebisi için gerekli olan malzemeler (limon suyu hariç) karıştırılarak pişirilir. Ilıklaşınca limon suyu eklenir.
Hamur malzemeleri yoğrularak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Parçalar alınıp elde açılır, ortasına soğumuş muhallebiden koyulup, kapatılır. Orta ısıda hafif pembeleşene kadar pişirilir. Üzerine pudra şekeri elenir.



Bu tarifi deneyenler;
* Muhallebili Kurabiye ~~ Hülya'nın Mutfağı

17 Mayıs 2007

rokalı patates salatası ve kereviz salatası

Rokalı Patates Salatası
son zamanlarda annemin favorisi olan bir salata. tarifi arkadaşından almış, bu salataya konserve mısır taneleri de ekleniyormuş ve çokta yakışıyormuş, ben olmadığı için kullanmadım.
5 adet büyük patates haşlanır, kabuğu soyulur, küp küp doğranır. doğranmış yeşil soğan (yerine kuru soğanı piyaz doğrayıp, tuzla acısını giderdikten sonra kullanabilirsiniz), 1 demet roka( elle koparılarak) ve mısır taneleri eklenir. Üzerine zeytinyağı, limon, tuz ile hazırlanan sos gezdirilir, fazla ezmeden salata karıştırılır. Dilerseniz pulbiber ve sumakta ekleyebilirsiniz.
Sosu patatesler sıcağa yakın ılıkken eklerseniz salatanız daha lezzetli olacaktır.

Kereviz Salatası
1 büyük kereviz(yaklaşık yarım kg.) kabuğu soyulup, limonla ovulur.
Bir kasede 3 kaşık mayonez, 1 kase yoğurt(sulu olmasın), dövülmüş sarımsak ve tuz karıştırılır. Kereviz bu karışımın içine rendelenir (ara ara rendelenen kerevizi yoğurtlu karışımla karıştırırsanız kararmasını önlersiniz). en son 1-2 avuç dövülmüş ceviz eklenir, karıştırılır.

ikramlar


portakallı, labneli pastayı yaptığımda çok beğenmiştik, pastayı bu defa daha büyük ölçülerde hazırladım. hafif ve lezzetli bir pasta oldu.
pastayı 26 cm lik kelepçeli kalıpta yaklaşık 1,5 paket kedi dili kullanarak hazırladım.

kreması için; 3 su bardağı süt, 3 çorba kaşığı un, 6-7 çorba kaşığı şeker, 2 adet yumurta ve portakal kabuğu rendesi ile kremasını pişirdim, ocaktan alınca 1 paket (200gr.) labne ekledim.
Kedidillerini ıslatmak için 4 adet sıkmalık portakal kullandım. Kedidillerini kalıba dizip taze portakal suyuyla ıslattım. Üzerine labneli krema yayıp, ince dilimlenmiş 1 adet muz dizdim, file badem serptim. Tekrar kedi dili dizip, portakal suyuyla ıslattım. kalan kremayı yaydım. Pastayı biraz dinlendirip, servisten önce çikolata sosunu gezdirdim, file bademle süsledim.

bu sofrayı da bebek ziyareti için gelen arkadaşım ve annesi için hazırladım.
*mantarlı ve tavuklu krepler
aslında bunları kese şeklinde yapacaktım, ancak krepler için hazır karışım kullanmıştım, istediğim sonucu alamadım, kreplerim de küçük olunca bu şekilde hazırladım.
*gazozlu kek
kalıbı yağlayıp unlamama rağmen kalıba yapıştı,ama yine de yumuşacık, lezzetli ve tarifi istenen bir kek oldu.
*rokalı patates salatası
*kereviz salatası
*çikolata soslu etimek tatlısı
Daha önce yaptığım karamelli, irmikli etimek tatlısı nın üzerine bu defa evde hazırladığım çikolata sosla servis ettim.
Çikolata sos: 1, 5-2 kahve fincanı şeker, 1 çorba kaşığı nişasta (silme üzeri), 1 paket kakao(25 gr.lık), 2-2,5 kahve fincanı su ocakta pişirilerek hazırlanır, ocaktan inince 1 çay kaşı tereyağ eklenir, karıştırarak soğutulur. Su miktarını istediğiniz kıvama göre ayarlayabilirsiniz.

13 Mayıs 2007

Çikolatalı Kahveli Muffin


Bu tarif içindeki yoğurt miktarından dolayı ilgimi çekmişti, denedim, yumuşacık ve nemli oldular. Bir dahaki sefere içine vişne de eklemeyi düşünüyorum...
Tarifi Sevgili Hanife'nin sayfasından aldım.

Çikolatalı Kahveli Muffin
Malzemeler:
Malzemeler; 12 adet orta boy muffin

- 3 yumurta
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1, 1/4 su bardağı şeker
- 4 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı instant kahve
- 1 paket kabartma tozu
- aldığı kadar un
- Üzerlerine serpmek için parça çikolata yada kırık çikolata parçaları

Yapılışı;

- Yumurta ve şekerleri mikserle birkaç dakika kadar çırpın. Yağ ve yoğurdu ekleyip karıştırın.
- Unu, kabartma tozunu ve kakaoyu karıştırıp yumurtalı karışıma eleyin. (Ben en başta 1 bardak kadar un koydum ve bu miktar yetti.).
- Muffin kalıplarına muffin kağıt kalıblarını yerleştirin. Kalıpları yağlamadan, yarısına kadar kek hamurundan koyun.
- Üzerlerine parça çikolata serpip, 180 C de pişirin.



11 Mayıs 2007

Meyveli Puf Halka

Uzunca bir aradan sonra açılış bir pastayla olsun istedim:)


Bu pastanın benzerini Mekke starbucks'ta yemiştik ve çok beğenmiştik. Profiterol, ekler türü hamur ile hazırlanmış ve çok tatlı olmayan bir krema ile doldurulmuştu. Bendeki bir pasta kitabında daha büyük tek bir halka şeklinde yapılmıştı. İnternette kısa bir araştırma yaptım ve şekilleri için paris brest ismiyle bulduğum iki tariften yararlandım.


Hafta sonu profiterol yapmakla başlayan macera bu pastaya dönüştü. Ben bu sefer hamuru için kabartma tozu ilavesiyle farklı bir tarif ve kreması için de kolay tiramisudaki kremayı kullandım. Hamurlar kabartma tozunun da etkisiyle çok kabardılar ve de büyük olduğundan pişme süresi kısa gelmiş olacakki içleri biraz hamur kalmıştı, ben de hamur kısımları ayıklayıp, içlerini damla çikolata, meyve ve krema ile doldurdum, üzerine de pudra şekeri eledim. Hafif ve çok lezzetli bir pasta oldu.


Hazırladığım hamurla 3 tane büyük halka, iki tane de küçük pastacık çıktı.Kavrulan bademler de pastaya ayrı bir lezzet katmıştı, ama üzerinde durmamakta direndiler:(
Kremanın bir kısmına granül kahve ekledim, öyle de çok lezzetli oldu. Küçüklerin üzerine de çikolata sos hazırlayıp hindistan cevizi serptim.
Kısa bir not: Bu hamur kullanılarak düğün pastası da hazırlamışlar.