Pages

  • RSS

25 Ağustos 2005

brownie



Portakal Ağacında eski forumda Personna'nın yeni forumda Hilal'in verdiği brownie tarifini denedim, güzel oldu.

Malzemeler:

Keki için;
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağından biraz fazla un (ben 3/4 su bardağı un kullandım)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 çorba kaşığı kakao
Üzerine dökmek için: 1 su bardağı süt(istenirse içine granül kahve eklenebilir)
Sosu için:
  • 1 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 50 gr. erimiş tereyağ
Hazırlanışı: Önce şeker ve yumurta çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenir, çırpılır. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao eklenir, mikserin en düşük ayarında çırpılır. Karışım yağlanmış, unlanmış küçük borcama dökülür. Ilık fırında 150 derecede pişirilir. Fırından çıkınca üzerine soğuk süt gezdirilir. Daha sonra sos malzemeleri iyice karıştırılarak sosu hazırlanır ve üzerine gezdirilir.
Notlarım: Hamurun kıvamı oldukça akıcıydı (içindeki unun az olmasından). Üzerine dökmek için 1 su bardağından daha az süt kullandım, yeterli geldi. Üzerinin sosu için(içinde çiğ yumurta olduğundan) kendi tarifimi uyguladım. Ayrıca 23 cm lik küçük yuvarlak borcamda denedim, bu kalıba tam geldi ve tadı ıslak kek gibiydi.
Sos tarifim: 2 kahve fincanı şeker, 1 çorba kaşığı nişasta(silme), 1 paket kakao(25 gr. lık), 2-2,5 kahve fincanı ılık su. Malzemenin hepsi karıştırılarak pişirilir, ocaktan inerken 1 tatlı kaşığı tereyağ eklenir.

21 Ağustos 2005

frambuazlı(vişneli) cheesecake



Pişirilmeden hazırlanan pratik bir cheesecake...Tarif Sofra dergisinden ve orjinal tarifte frambuaz kullanılıyordu, ben evde olmadığı için vişne kullandım.

Malzemeler:
  • 1 paket incirli bisküvi (kepekli bisküvi kullandım)
  • 125 gr. tereyağ (2 kaşık tereyağ kullandım)
  • 90 gr. bitter çikolata (60 gr. çikolata kullandım)
  • 1 paket vanilyalı creme ole
  • 1 paket labne peyniri
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 paket meyveli sos
  • 200 gr. frambuaz (vişne kullandım)

Hazırlanışı: Bisküvileri robottan geçirin. Tereyağını eritin. Çikolatayı da benmari usulü eritin. Hepsini karıştırın. Kelepçeli kalıbın tabanına bu malzemeyi iyice bastırarakyayın.
Creme ole'yi üzerindeki tarife göre 1,5 su bardağı sütle hazırlayın. Labne peynirini ekleyip, karıştırın. Bisküvilerin üzerine bu karışımı yayın.
Üzerine frambuazları dizin. En son, üzerindeki tarife göre hazırlanmış meyveli sosu(piştikten sonra soğutulmuş) gezdirin.

Notlarım: Cheesecake tabanı için tereyağ ve çikolata miktarını azalttım, çikolatadan yada yağ miktarını azalttığımdan dolayı taban oldukça sert olmasına rağmen erimiş çikolata tabana güzel bir lezzet vermişti. Bir dahaki sefere tabana biraz süt eklemeyi ya da çikolatalı bisküvi kullanmayı düşünüyorum. Bir de bendeki 26 cm lik kelepçeli kalıpta hazırladığım için biraz ince oldu, daha küçük bir kalıp kullanılırsa daha iyi olur.

18 Ağustos 2005

fırın sütlaç



Tarif sofra nimetleri kitabından...Ben kendi damak zevkimize göre pirinç miktarını biraz azalttım.Siz de az pirinçli sütlaç sevenlerdenseniz, bu sıcak yaz günleri için serinletici bir alternatif...

Malzemeler:
  • 1 kahve fincanı kırıklı beyaz pirinç(ben daha az kullanıp, nişasta miktarını artırdım)
  • 1,5-2 su bardağı su(pirinci haşlamak için)
  • 1 lt. süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 silme çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 silme çorba kaşığı nişasta
  • 1 tutam tuz

Hazırlanışı:

  • Pirinç su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. (Ben 20-25 dk kadar kaynattım) Bir tahta kaşıkla pirinçler iyice ezilerek dövülür.
  • Başka bir tencerede süt, şeker, bir tutam tuz ve haşlanıp ezilmiş pirinç karıştırılarak kaynatılır.
  • Küçük bir kapta pirinç unu ve nişasta az su ile ezilip, kaynamakta olan pirinç-süt karışımına eklenir. (Bu arada topak olmaması için devamlı karıştırılır) 10 dk. kaynatılır.
  • Ocaktan alınarak fırına dayanıklı kaselere veya küçük güveç kaplarına paylaştırılır. (Ben de 5 tane küçük güveç kabı sütlaç çıktı)
  • Kaseler soğuk su dolu bir kabın içine yerleştirilerek 180-200 derece ısınmış fırının ızgara modunda üzerleri kızartılır. (Bu aşamada çok dikkatli olmak ve fırının başından ayrılmamak gerekiyor, zira sütlaçların üzeri çok çabuk kızarıp yanabiliyor).

15 Ağustos 2005

Şeftalili Bademli Tart


Şeftali-YE etkinliği için hazırladığım tart. Orjinali elmalıydı, şeftalili denedim, tavsiye ederim:)

Şeftalili Bademli Tart
Malzemeler:

Hamuru için:
  • 125 gr. tereyağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un
üzeri için:
  • 2 adet şeftali
  • 1 çay bardağı toz şeker(şeftalilerin tadına göre şeker miktarı artırılabilir)
  • 1 çay bardağı dövülmüş badem
  • 1 çay kaşığı zencefil ve tarçın
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
Şeftalilerin hazırlanması: Öncelikle şeftalileri kaynar suya daldırın ve 10 saniye bekletip, delikli kepçeyle soğuk su dolu bir kaseye aktarın. Şeftalinin bir kenarındaki çukurdan keserek şeftaliyi ikiye bölün. Çekirdeğini çıkarın ve kabuğunu soyup,dilmleyin.
Hazırlanışı: Hamur malzemesi yoğurularak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça ayrılarak derin dondurucuda bekletilir. Kalan hamur borcama yayılır. Üzeri için ince dilimlenmiş şeftaliler,şeker, nişasta, zencefil ve tarçın kaıştırılır. Hamurun üzerine dizilir, dövülmüş bademler serpilir. Derin dondurucudaki hamur şeftalilerin üzerine rendelenir. Önceden ısıtılmış 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Tart biraz soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir.


Bu tarifi deneyenler;
Şeftaliyle Tart ~~ Yadigar

04 Ağustos 2005

erikli muffin



Geçen ay Sofra(Kasım-2002) dergisinden bu tarifi denedim. Tarifte mürdüm eriği kullanılıyordu ama ben bahçeden topladığımız kırmızı erikle yapmıştım. Bir de tarifte kabartma tozu yoktu, ben de kabarmayacağını düşünerek ekledim. Tarifteki ismi tartölet diye geçiyordu, sanırım kabartma tozunun etkisiyle benimkiler daha çok muffine benzediler. Yemekvebiz blogunda sevgili Figen tartöletleri tarifin orjinalindaki gibi kabartma tozu kullanmadan yapıyormuş.

Malzemeler:
  • 8 adet mürdüm eriği(6 adet kırmızı erik kullandım)
  • 3 adet yumurta
  • 8 çorba kaşığı şeker
  • 1/2 paket oda sıcaklığında margarin(125 gr. tereyağı kullandım)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • yarım limonun suyu
  • 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
  • 1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı: Eriklerin çekirdeklerini çıkarıp, ikiye ayırın.
Yumurta ve şekeri karıştırın. Margarini/tereyağını ilave edin.
Limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyin. Karıştırıp unu ekleyin (unla birlikte kabartma tozunu da ekledim) . En son vanilyayı ekleyin.
Yağlanıp, unlanmış muffin kalıbına(12 li muffin kalıbı kullandım) malzemeyi yayın. Üzerine yarım erikleri dizin. 175 °C ılık fırında pişirin.

Not: Kullandığım eriklerin yumuşak olduğundan mı yoksa kabartma tozu kullandığımdan mı erikler pişerken hamurun içine gömüldü ...