Pages

  • RSS

30 Nisan 2005

ıslak browni



Sana mutfağının  tv programından aldığım bu nefis kek favorilerimizden olmuştu. Daha önceleri kek kalıbında yapardım bu tarifi, bu sefer evdeki muffin kağıt kalıplarda denedim ve kek kalıbından daha güzel bir sonuç elde ettim. İçindeki elmadan dolayı nemli bir kıvamı var.

Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 100 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 paket(200 gr.) labne peyniri
  • 4 çorba kaşığı kakao
  • 1,5su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 adet elma
Hazırlanışı:
  • Öncelikle tereyağı yumuşaması için mikserle biraz karıştırılır (veya eritip iyice soğutarak kullanılabilir). Sonra şeker ve yumurtalar eklenir. Krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpılır.
  • Labne peyniri, vanilya ve kakao eklenerek karıştırılır.
  • Eleyerek un ve kabartma tozu eklenir, karıştırılır.
  • En son içine rendelenmiş elmalar eklenip, karışana kadar mikserin en düşük hızında karıştırılır.
  • Muffin kek kağıtlarında veya kek kalıbında 170°C de 30-35 dk. pişirilir. Isterseniz üzerine damla çikolata serpebilirsiniz... 
Not: Kullandığınız elmalar çok sulu ise çok az daha un ekleyebilirsiniz. 
Muffinlerde piştikten sonra hafif bir çökme olabiliyor.

27 Nisan 2005

kısır













1 nescafe fincanı kısırlık bulgurun üzerine 1-1,5 nescafe fincanı sıcak su dökülür ve kapağı kapalı olarak 15 dk. ıslatılır. Daha sonra içine 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı nar ekşisi, 1 çay kaşığı dolu dolu sumak, 1 çay kaşığı pulbiber, tuz, kimyon, 3 çorba kaşığı zeytinyağı eklenerek fazla ezmeden iyice karıştırılır.
2-3 adet domates, 1 adet salatalık, 2 adet sivribiber minik minik doğranır(domates doğrandıktan sonra suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletilir) önceki karışıma eklenir.İnce doğranmış 1/2 demet maydanoz, 5-6 adet taze soğan, dereotu, taze nane ve 1 limon suyu(ekşilik derecesine göre azaltılabilir) eklenir, karıştırılır. Yeşillikle servis yapılır.
Not: Kısır için son 1 senedir esmer ince bulgur kullanıyorum, çok daha lezzetli oluyor.


Güncelleme: Fatma'dan öğrendiğimden beri salçaları zeytinyağında kavuruyorum, daha lezzetli oluyor. Bazen küçük bir kuru soğanı da zeytinyağında kavurup, salçaları ekliyorum, kavuruyorum, içine tuz ve baharatları ekliyorum, daha sonra da ıslatılmış bulgurla karıştırıyorum. Çoğunlukla domates, salatalık ve biber eklemiyorum, ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz ekliyorum.

25 Nisan 2005

Patatesli, kıymalı sarma börek


Bu tarifi borcam kutusunun üzerinde görmüştüm. Asıl tariften farklı olarak iç harcına patates ekledim ve patatesin böreğe çok güzel bir lezzet verdiğini gördüm. Zamanla ölçülerinde kendime göre değişiklikler yaptım, bu evimizin ve misafirlerimizin favori böreği oldu.




Patatesli, kıymalı sarma börek
Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 100 gr tereyağ (yufkaları yağlamak için)
  • Erimiş tereyağı(kalıbı yağlamak için)
Harcı için:
  • 350-400 gr. yağsız kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 kaşık zeytinyağı
  • 1 adet patates
  • tuz, karabiber
  • 1/4 demet maydanoz
Üzeri için:
  • 2 çorba kaşığı tereyağ (tepeleme değil)
  • 1/4 bardak süt
  • 1 adet iri yumurta
Hazırlanışı:
  • Önce iç harç hazırlanır. Bunun için 1 kaşık zeytinyağında ince doğranmış soğanlar hafif pembeleşene kadar pişirilir. Kıyma eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir. Daha sonra patatesler rendelenerek eklenir, karıştırılır. Ocağın altı kapatılır. (Eğer börek hemen pişirilmeyecekse patatesler eklendikten sonra 2-3 dk. daha karıştırarak pişirilir.)
    Tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz eklenir, karıştırılır ve harç soğumaya bırakılır.
  • Yufkalar üst üste koyup 4 e kesilir. Dörtte bir yufkalardan birinin üzerine erimiş, soğumuş tereyağından fırça ile sürülür. Yufkanın yuvarlak kısmına iç harçtan koyup rulo şeklinde sarılır. Diğer yufkalar için de aynı işlem yapılır.
  • Sonra bu rulolar erimiş tereyağıyla yağlanmış yuvarlak tepsinin veya borcamın ortasından başlayarak giderek dışa doğru spiral biçimde yerleştirilir.
  • Üzeri için olan 2 kaşık tereyağ, süt ve yumurta çatalla çırpılır, böreğin üzerine fırçayla sürülüp, susam ve çörekotu serpilir.

  • Önceden ısıtılmış 180°C -200°C de üzeri kızarana kadar pişirilir.


Not: Bu böreği taze yufkacı yufkası ile denemenizi tavsiye ederim. Eğer yufkalarınız büyükse 2,5 yufka yeterli olacaktır.
Eğer kıymanız yağlı ise çok yağlı olmaması için üzeri için olan sosu şu şekilde hazırlayabilirsiniz: 1 kaşık tereyağ, 1 yumurta ve 1 küçük çay bardağı süt.

doğumgünü sofrasından